Trädgårdsböcker

Trädgårdsböcker – Det finns en uppsjö tjocka trädgårdsböcker med snarlika namn, går det på ett ut vilken man väljer? Nej, visar det sig.

Våren kommer så småningom! Reklam om frökataloger har börjat dimpa ner i brevlådorna ute i landet när detta skrivs – kanske vill man då ha en bra trädgårdsbok att läsa i, en bok som förklarar sambanden så att man bättre förstår sig på hur växterna vill ha det.

Din trädgård Trädgård Allt om trädgård Stora trädgårdsboken

För att utreda hur mycket som skiljer mellan böckerna har vi sträckläst fyra trädgårdsböcker:
1. Bonniers stora bok om din trädgård (bäst i test, betyg 5/5)
2. Bonniers stora bok om trädgård (4/5)
3. Allt om trädgård från Natur & Kultur (4/5)
4. Stora trädgårdsboken av Anthony Atha (Prisma)(0/5)

Som synes så är namnen snarlika. Det första man kan konstatera är att innehållsmässigt skiljer det däremot väldigt mycket. Man skulle exempelvis kunna tro att Bonniers två böcker med i princip samma namn bara är två olika utgåvor av samma bok. Det är helt fel! Det här är två helt olika böcker utan något gemensamt innehåll. Om man börjar från listans slut med Anthony Athas Stora trädgårdsboken på över 1.000 sidor så är den helt ointressant för den som söker en handbok för sin svenska trädgård. Att boken skulle vara riktigt så här dålig var en överraskning. Alla som söker en bok om svensk trädgårdsodling varnas för att köpa den här! För er som vill lära er planera er trädgård med lämpliga platser för odling av palmer, lära er beskära fikonträd, odla äppelträd på grundstam som bara finns att köpa i Nordamerika, sätta vintergröna vackra häckar som bara tål medelhavsklimat, osv, så är det förstås en bra bok. Köp den exempelvis via nätet. Boken är en direktöversättning av en engelskspråkig bok utan någon bearbetning eller anpassning för svenska förhållanden. Vårt betyg för Stora trädgårdsboken är 0 av 5.

De övriga tre böckerna på listan är svenska böcker för svenska förhållanden. De löser sin uppgift på ett bra sätt men, faktiskt, på ganska olika sätt. Den äldsta av dem är Bonniers stora bok om trädgård och det märks att den är lite äldre. Den är lite tråkigare i sin layout och inte lika miljömedveten som de flesta är numera – här berättas helt sakligt om olika bekämpningsmedel medan de två andra böckerna mörkar att det skulle gå att bekämpa skadeangrepp på något annat sätt än helt giftfritt. Kanske är det ett extra plus att man får den här informationen, att sedan avstå från gifterna blir då ett medvetet val. Den berättar också om industriellt framställd s.k. konstgödsel, något som många nog använder även om de två andra böckerna väljer att berätta om kompost och naturgödsel. Vad som gör boken mest intressant är att man kan slå upp vanliga växter medan övriga böcker koncentrerar sig på mer ovanliga. Den som är nybörjare i trädgården, och kanske mest i behov av en trädgårdsbok, uppskattar att vanliga trädgårdsväxter får stort utrymme. Boken kan köpas på nätet. (men upplagan verkar just nu slutsåld). Vårt betyg för Bonniers stora bok om trädgård är 4 av 5.

Den andra trädgårdsboken från samma förlag, Bonniers stora bok om din trädgård, innehåller det allra mesta. Den berättar inte så utförligt om vanliga trädgårdsväxter, men desto mer om intressanta växter som man kanske inte hört så mycket om. Det är ett vinnande koncept i längden. Dessutom lyckas man skapa intresse genomgående i hela boken. Genom att lägga in intressanta artiklar av olika längd och med bra bilder så skapas en intressant layout som gör även växtbeskrivningarna inbjudande att läsa. Det här är riktigt svårt men man lyckas mycket bra – skillnaden mellan böckerna blir oerhört tydlig när man jämför med de andra böckernas trista växtlistor som inte alls inbjuder till läsning utan enbart är tänkta som uppslagsverk. Kolla pris på boken på nätet. Vårt betyg för Bonniers stora bok om din trädgård är 5 av 5, bäst i test helt enkelt.

Slutligen Allt om trädgård. Det här är den nyaste boken och också den dyraste. Kanske är det därför jag blir lite besviken på den – de borde ju kunnat snegla lite i konkurrenternas utmärkta böcker för att sedan åstadkomma något ännu bättre. Så är det inte. Boken innehåller visserligen det mesta, men de handfasta råden är mer kortfattade och hade jag inte redan läst de övriga trädgårdsböckerna så hade jag ibland inte riktigt förstått vad som menades. Jag upplever det här som en bok skriven av kunniga entusiaster som inte riktigt förstått att publiken är betydligt mer okunnig. Växtlistorna är av ren uppslagskaraktär, dvs det är inte något man gärna sätter sig och sträckläser. Avsnittet om trädgårdsplanering är däremot det bästa jag sett i någon bok men mängder av exempel och skisser inklusive växtförslag, så för den som vill göra radikala strukturförändringar i sin trädgård, eller den som byggt nytt och har en tom plätt att planera, så är det här den mest intressanta boken. Kolla pris på boken på nätet.
Vårt betyg för Allt om trädgård är 4 av 5.

This entry was posted in Hem, Information, Trädgård. Bookmark the permalink.

Comments are closed.