Nytt kök tips

Bygga nytt eller om i köket
I många hem är köket det viktigaste rummet, en central plats där man samlas för såväl mat som för gemenskap. Den trend som härskar för närvarande är att skapa stora kök som kan fungera väl för alla funktioner, alltså ett rum som fungerar lika bra för matlagning som för umgänge. För den som har ett kök från 70-talet kan det innebära att en vägg behöver tas bort mot vardagsrum eller matrum. På så sätt kan man bygga om för att släppa in mer rymd och ljus.

Man bör ändå poängtera att kökets funktion inte får bli lidande av att man skapar goda utrymmen för umgänge. Det är viktigt att köket fungerar som det är avsett. Vid ombyggnation av ett befintligt kök utgår man många gånger från det kök man har och försöker lösa de problem man upplever där. Bygger man ett helt nytt kök utgår många gånger från de standardkök som medföljer i ritningen för ett kataloghus. Kanske är enda kravet då att man får byta till den kulör på vitvaror som råkar vara gällande just i år.

Att inrikta sig på att enbart lösa befintliga problem i sitt kök kan betyda att man helt missar att ta tillvara sådana möjligheter som egentligen finns för att man blivit hemmablind. Att utgå från en kataloghuslösning kan innebära att man väljer ett förslag som egentligen inte var så genomtänkt. Flera av husleverantörerna har husmodeller med en köksritning som mest liknar en “finn fem fel” bild där direkta fel radats upp.

Check-lista för bra kök
Här är en kort check-lista med punkter för att kunna skapa ett genomtänkt kök. Bäst hjälp får man genom att besöka en köksutställning och diskutera med någon som är expert inom området. Tänk ändå på att de slutgiltiga besluten bör tas av er själva– det är ni som ska trivas i ert kök.

Arbetsytor – fundera igenom hur ni arbetar i ert kök idag och hur stora ytor ni behöver. Det behövs ytor både till höger och vänster om spisen, på båda sidor om diskhon, och gärna en större sammanhängande yta.
Förvaring – hur mycket behöver ni förvara? Det är inte bara glas och skålar för vitrinskåp, det finns behov av skafferi och en god förvaring för olika kärl – kastruller, pannor, o dyl
Diskbänk – Mellan diskbänk och spis brukar en arbetsyta förläggas. Det bör av säkerhetsskäl vara möjligt att snabbt lyfta saker från spisen till vasken över en sammanhängande bänkyta.
Diskmaskin placeras lämpligen i närheten av diskbänken där man spolar av tallrikar och slänger rester. Tänk på att det ibland stänker – placera inte diskmaskinen intill en vittapetserad vägg. Tänk också på att den står öppen ofta!
Avställning – hur mycket arbetsytor man än har så finns ändå behov av mer yta eftersom man behöver ställa ifrån sig saker. Har man micro eller ugn i högskåp så finns stort behov av avställning intill. Att inte ha ytor är direkt farligt för barn (el. husdjur) när ni plockar ut plåtar ur ugnen och tvingas gå längre sträckor.
Ventilation – tänk på att köksfläkten är avsedd att ta hand om matoset. Om ni placerar micro och ugn i andra änden av köket så kommer den inte att svälja detta os alls. Att placera ugnen i omedelbar närhet av spisen är på så sätt mycket mer genomtänkt.
Utsikt och ljus – att se entrén eller lekplatsen eller helt enkelt få in en strimma dagsljus kan göra skillnaden mellan ett trist och ett trivsamt kök.
Vitvaror – Självklart ska vitvarorna hålla maten kall, men det finns andra detaljer att titta på vad gäller indelning, avfrostning, finesser. Annan utrustning tar också sin plats.
Köksö eller bardisk? – frågor att ta ställning till.
Städskåp – vad har detta i köket att göra?
Ergonomi – Det blir en del spring mellan de olika stationerna i köket. Då är det viktigt att tänka på bra arbetsställningar. Man har anledning att sträcka sig och böja sig mer än en gång. Troligtvis är det diskmaskinen som är det vanligaste böjmomentet, och tycker man att det är jobbigt att stå där böjd dag efter dag så bör man titta på att installera sin diskmaskin förhöjt. Vissa tycker istället att ugnen bör sitta högt, det är förmodligen de som lagar mat i ugn dagligen. Ett vanligt begrepp när man talar ergonomi är “arbetstriangeln”. Det betyder området där man rör sig mest, alltså mellan stationerna spis, kylskåp och diskbänk.
Belysning – god belysning är viktigt. Att kunna reglera med dimmer kan göra stor nytta för trivseln då ljusförhållandena här i Sverige varierar enormt mycket mellan årets ljusaste och mörkaste perioder.

Länktips: Konsumentverkets Köksråd

This entry was posted in Bygga Nytt, Bygga Om, Information, Kök. Bookmark the permalink.

Comments are closed.