Hus i Thailand

Många drömmer om ett hus i utlandet, kanske bara för att komma undan den kalla svenska vintern, men lika ofta för att flytta mer permanent – kanske som pensionär. Hus i Thailand eller lägenhet i Thailand har ökat i popularitet de senaste åren.

Thailand har en mycket återhållsam lagstiftning som begränsar vem som får äga mark där. Som utlänning får du äga själva huset i Thailand, men aldrig marken. Det finns lite olika sätt att ändå lösa det här. I de flesta fritidsområden, speciellt de som saluförs i Sverige, använder sig av långtids-leasing. Det innebär att ett företag säljer husen och företaget fortsätter äga marken. Ni köper hus av dem och registrerar leasing (arrende) av marken hos det lokala Land Office.

Arrendet löper vanligtvis på 30 år. Du har rätt att förlänga det ytterligare två gånger 30 år (vilket blir 90 år). Genom registreringen på Land Office skyddas du av thailändsk lag om företaget som köpt marken exempelvis skulle gå i konkurs. De flesta företag har även en klausul i kontraktet som ger förköpsrätt på marken om lagstiftningen på området skulle ändras.

Tänk på att ditt sociala skyddsnät behöver kompletteras när du vill flytta till Thailand, t.ex. genom en sjukförsäkring. Att köpa hus i Thailand kräver att du är påläst.

Visum – Svenskar får ett turistvisum på 30 dagar. Den som inte vill åka ut ur landet varje månad kan ansöka om ett turistvisum på 60 plus 30 dagar på thailändska ambassaden i Stockholm. Har du fyllt 50 år (eller är gift med någon som har) kan du få ett visum som gäller i ett år. Utöver ålder krävs viss förmögenhet.

Enligt tidningen Villaägaren (Nr 1, 2007) är det rena arrendeavtal med thailändare eller 100 procent thailändska bolag som är det smidigaste idag. Arrendeavtalet innebär att man betalar sitt arrende i förskott för en lång period (vanligtvis 30 år), och avtalet utformas på ett sätt som gör att det inte blir någon skillnad mellan köp och arrende vad avser arrendatorns nyttjanderätt och rätt att göra förändringar på hus och mark.

Tänk på att om man köper ett befintligt bolag som äger mark måste man, i Thailand liksom hemma, vara säker på att föregående ägare inte ingått några avtal med någon om något som man inte känner till och måste stå för senare. Om ett sådant avtal skulle vara ingånget i bolagets namn spelar det ingen roll vem som är ägare. Avtalet gäller ändå.

När man köper ett hus ska man tänka på klimatet, kolla upp hur vindar och sol påverkar inomhustemperaturen på platsen. Det är bra om man själv kan vara på plats under byggperioden, eller om man har någon där som man verkligen litar på.
Läs mer på Thailands ambassads hemsida:www.thaiembassy.se

THAILAND FAKTAStatsskick: Monarki
Yta: 514 000 km2
Invånare: 64 865 523 (2004)
Medellivslängd: 71,4 år
Etniska grupper:
Thai 75%,
Kineser 14%,
Övriga 11%Religion: Buddister 95%, Muslimer 3,8%, Kristna 0,5%, Hinduer 0,1%Språk: thai, engelska
Läskunnighet: 92,6%
BNP: 477,5 Mdr USD (2004)
BNP per capita: 7 400 USD (2004)
This entry was posted in Bostad, Information, Utlandsbostad. Bookmark the permalink.

5 Responses to Hus i Thailand

 1. Hej!

  På Thailand Living har jag lagt en länk till er hemsida med en liten presentation.
  http://thailandliving.se/tag/kopa-bostad-i-thailand/

  Säg till om ni vill ändra något i texten.

  Lägg gärna en länk till Thailand Living på er hemsida.

  På Thailand Living berättar vi om det ljuva livet i leendets land. Vi guidar dig till de vackraste orterna, det bästa boendet och de mest underbara upplevelserna.

  Vänliga hälsningar

  Charlotte

  Thailand Living
  http://www.thailandliving.se

 2. Mats says:

  Hej.

  Lägg gärna till Scandinavian Thai Villas på er hemsida.

  Kommer självklart att länka tillbaka till er hemsida.

  Scandinavian Thai Villas är ett projekt i Cha Am, Thailand.
  Lyxvillor med stor privat swimmingpool i ett otroligt naturskönt område.

  Vänliga hälsningar

  Mats

  Scandinavian Thai Villas

  info@thaivillas.se

  http://www.thaivillas.se

 3. Nang says:

  Hej. Bra sida att läsa för dom som ska köpa hus i Thailand. Man ska akta sig för att bilda bolag för att köpa hus. Det säkraste är att leasa av en Thailändare. Läste på ett forum att många har blivit blåsta av Thai care. Dom sålde lägenheter i Bang Sare som aldrig kommer att byggas. Läste på ett annat forum att man ska akta sig för att handla av Thailandmäklarna. Vissa kunder har väntat 2-3 på hus som inte har börjat byggas. På ett forum var där mycket nöjda kunder som köpt hus av siamthaihouse.se Där kunde man köpa nya färdiga hus till rätt pris+ att det var rätt samfällighetsavgift. 100 kr i månaden, inte som vissa 1000 kr i månaden. Gå in och kolla siamthaihouse.se Nang

 4. Niklas says:

  Det är viktigt att köpa hus i thailand med kvalitet. Därför kanske man inte ska vara så fokuserad på att hitta det billigaste. Gå till <a href=”http://www.hus-i-thailand.com”

  Känner dem väl och de har bara nöjda kunder. Inga fuskbyggen, som det visat sig att många nere i thailand levererar.

 5. Thaikonsult says:

  Hej
  Lägg gärna in en länk till http://www.thaikonsult.se

  Forum för dig som gillar Thailand.

  Mvh Roffe