Hus i Spanien

Spanien tillhör EU, precis som Sverige, vilket underlättar husköp i Spanien för svenska medborgare.

Det finns många möjligheter att läsa annonser om hus till salu i Spanien på Internet redan i Sverige, dvs man måste inte vara på plats i Spanien för att leta hus även om det naturligtvis underlättar. Detsamma gäller lägenhet och annan bostad i Spanien till salu. Väl på plats i Spanien är det viktigt att ha handpenning tillgänglig för att säkra sitt köp. Den som inte kan lägga handpenning riskerar att gå miste om objektet.

Enklast köper du hus i Spanien med pengar du redan säkrat, antingen genom att nagga dina stora sparpengar lite i kanten eller genom att ta ett lån i Sverige i den svenska bank där du redan är känd och personalen glatt lämnar ut pengar till dig.

Det går även bra att låna till husköp i Spanien. Spanska banker kräver inte att du ska vara spansk medborgare utan svenskt medborgarskap duger gott. Ska du ansöka om huslån på plats i Spanien så bör du vara beredd att uppvisa en mängd papper – tag reda på vad som krävs i god tid innan du slår till på en bostad i Spanien.

Husköp brukar i de flesta fall betyda behov av juridisk hjälp. Att anlita en spansk advokat för att få papperen i ordning, sköta förhandlingar, osv, rekommenderas av i princip alla. Köpesumman kan deponeras hos advokaten under tiden som slutförhandlingen pågår vilket är vanligt i Spanien.

Det tycks inte finnas någon hemsida tillhörande spanska ambassaden.
De är dock kontaktbara via telefon, se den här länken: spanska ambassaden.

SPANIEN FAKTA

Statsskick: Monarki
Huvudstad: Madrid
Yta: 504.782 km²
Folkmängd: 40.397.842

Språk: Spanska
Valuta Euro (€)
Tidszon: CET (som Sverige)
(Undantag: Kanarieöarna)

Landskod ES, ESP
Landsnummer +34
BNP per capita: $25.500
BNP totalt: $1.029 Mdr

This entry was posted in Bostad, Information, Utlandsbostad. Bookmark the permalink.

Comments are closed.