Hus i Frankrike

Det finns mycket att ordna vid en husaffär i Frankrike. När man väl kommit överens om pris så skriver man köpekontrakt och betalar en handpenning. Därefter ska notarien granska och godkänna affären. Notarier tar 6–9 procent i avgift, därtill tillkommer mäklararvode för säljaren.

Det är mycket viktigt att ha finansieringsplan klar innan man skriver på köpekontraktet. Svenska banker lånar inte ut pengar till franska hus annat än i undantagsfall utan man får låna lokalt. Franska banker och bolåneinstitut belånar vanligtvis fast egendom upp till 70 % av köpeskillingen.

Amorteringstiden i Frankrike är max 20 år. När man slutför en affär måste köparen även se till att huset blir försäkrat. Detta är föreskrivet enligt fransk lag som särskilt påpekar att försäkringen ska täcka brand och skada på tredje person.

Det finns två fastighetsskatter i Frankrike, markskatt och boendeskatt. De brukar sällan överskrida 700 euro/st för normala hus. Som boende i ett EU-land betalar man 16 procent på reavinst vid försäljning av fritidsbostad i Frankrike. Efter att ha ägt fritidsbostaden i 15 år så betalar man inte reavinst alls.

Länk till franska ambassaden.

FRANKRIKE FAKTAOfficiellt språk franska
Statsskick RepublikYta: 551 695 km² (47:e)
Folkmängd: 60 876 136 (21:a)BNP (PPP)
• Totalt 2005: $1.830.110 miljoner (7:e)
• Per capita: $29.316
Valuta: euro (€) (EUR)
Tidszon: CET (UTC+1) (Som Sverige)

Källa: SWEDBANK

This entry was posted in Bostad, Information, Utlandsbostad. Bookmark the permalink.

One Response to Hus i Frankrike

  1. Hervé M says:

    France Bostad : Portalen för dig som funderar på att köpa bostad i Frankrike. På France Bostad hittar du all hjälp du behöver på ett och samma ställe! Vi förklarar hur köpprocessen går till, vad som händer med dina skatter, din pension och din socialförsäkring när du flyttar till Frankrike. På France Bostad hittar du också mäklare i Frankrike samt många nyttiga länkar.