Bygga om kök: lär av gamla fel

När du ska bygga om ditt kök kan det vara bra att börja med att fundera över vilka nackdelar ditt nuvarande kök har. Här kommer en lista som du kan använda för detta som jag har haft stor nytta av: Vilka fel har ditt nuvarande kök?

* Arbetsytorna är för små och ligger opraktiskt till. Du tvingas arbeta på ett opraktiskt och därmed oekonomiskt sätt.
* Hela köket är för litet. Ni har blivit fler i familjen och nu gäller det dessutom att göra allt så barnsäkert som möjligt.
* Om du bygger om köket ökar värdet på hela bostaden.
* En medlem i familjen har fått någon form av funktionshinder. Läs mer om detta på hemsidan www.konsumentverket.se. Klicka på ”särskilda behov”.
* Köket ligger på fel ställe i bostaden.
* Du vill ändra stilen på ditt kök.
* De radiatorer, som du har, värmer inte särskilt bra och tar dessutom onödigt stort utrymme. Du vill byta till golvvärme och då passar du på att se över hela köket.
* Det är dags att byta några av vitvarorna och då passar du på att göra lite mer.
* Dina bänkskåp är för låga och du skulle vilja öka höjden så att du kan arbeta bekvämare.
* Du har en gasspis som står för nära fönstret och det kan hända att lågorna blåses ut av draget vilket är en säkerhetsrisk.
* Du har fått tag i ett gammalt vackert matbord, en härlig lantlig soffa eller ett vackert gammalt skåp, som du vill placera på ett värdigt sätt i ditt kök och det påverkar hela planlösningen.
* Du har inget bra golv i köket. Det finns t.ex. risk för att man halkar. Och när du ändå måste byta golv, då är det lika bra att passa på med en större renovering.
* Du kanske har flyttat in i en bostad där de tidigare ägarna inte hade råd med de apparater och de material som du vill ha. Du kanske har bättre möjligheter att göra det ordentligt.
* Du upplever att köket är för mörkt.
* Du vill (eller du vill inte) ha ett separat matrum.
* Du vill byta din standardspis till en bredare spis, en avancerad spis för professionella kockar eller t.o.m. två spisar.
* Du vill göra om hela förvaringen av köksredskap, livsmedel, porslin och glas, städutrustning m.m.
* Du vill ha en bardisk eller en köksö.
* Du vill kunna använda ditt kök på flera sätt än för bara matlagning.
* Du är trött på kökets nuvarande standardinredning. Du vill ha en helt annan design.
* Du vill skapa ett ”självtänkande kök” med kylskåp som håller reda på innehållet och apparater som sätts på och av automatiskt – en tanke som diskuterades livligt för några år sedan men som i verkligheten är sällsynt.
* Du är så trött på dina skåpluckor. Du vill ha glasluckor och belysning inne i skåpen eller luckor av metall som gör hela köket ljusare.
* Köket är opraktiskt att göra rent och sköta ordentligt.
* När den tidigare ägaren byggde det nuvarande köket tänkte man kanske inte alls på miljön. Nu vill du ha miljövänligare material och du vill ha vitvaror som inte gör av med så mycket energi.

Av Holger Wästlund, författare till boken “Så får du ditt drömkök …” www.byggaom.se

This entry was posted in Hus, Kök and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.